Preview Mode Links will not work in preview mode

Sep 28, 2020

Als je met paarden in een stoet wil rijden, dan moet je 101 ogen hebben om je trekpaarden, je wagen, de weg, de voorliggers en het publiek in de gaten te houden. Volgens Marc Van Looveren staat en valt een stoet met een goede voorbereiding. Naast vergaderingen met de organisatoren, rijdt Marc vooraf ook het parcours met de fiets, zodat hij de dag zelf niet voor verrassingen komt te staan. - Deze opname werd gemaakt net voor de start van de stoet van de Reuskens door Borgerhout, daarom hoor je de voorbereidingen en de regen op de achtergrond.

Bijhorend filmverslag op https://youtu.be/_485OtviroQ

LUISTER NAAR ‘BEGINNEN MET ERFGOED’
… Podcast http://beginnenmeterfgoed.vlaanderen
… op YouTube https://www.youtube.com/playlist?list=PLkbFihObH-1JuxGwSGoYLvryZa3vnX_fH

COLLECTIE
… trekpaarden aan het werk https://www.youtube.com/playlist?list=PLkbFihObH-1KBwOkMgNXSTDiaEszhAY6S
… Belgisch Trekpaard https://www.youtube.com/playlist?list=PLkbFihObH-1LvzzTrFk1eWlss_FyNbjIN
… Draft Horse 4 Instagram https://www.youtube.com/playlist?list=PLkbFihObH-1IOAcwKuKl8u8MRqVRYa_wc

VOLG IKWASHIER.LIVE
… Facebook https://www.facebook.com/ikwashier.live
… YouTube https://www.youtube.com/ikwashierlive
… Instagram https://www.instagram.com/ikwashier.live
… Twitter https://twitter.com/LodewijkDeleu

REFERENTIES OPNAME
De vier Reuskens - Dolfijn, Kinnebaba, Reus en Reuzin - trokken tijdens hun Reuskens Weekend van 26 en 27 september 2020 door de straten van Borgerhout. Vijf Belgische trekpaarden van Ju met ’t peird trokken de drie karren.
De Reuzenstoet werd een eerste keer georganiseerd in 1712. Wegens corona ging een kleine reuzenstoet uit op een groots Reuskens Weekend.
Opname: zaterdagmorgen 26 september 2020.
Meer info: http://www.jumettpeird.be
Meer info: https://www.reuskens.be
De reuzencultuur, de fanfarecultuur en de cultuur rond het Belgisch trekpaard of Brabants trekpaard staat op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

COPYRIGHT ©
… Film, foto’s, interviews, montage: Lodewijk Deleu - http://www.ikwashier.live
… Muziek: Blue Waltz by Kadir Demir, License owner: Lodewijk Deleu

HET ENGAGEMENT
ikwashier.live documenteert, archiveert en ontsluit tradities, erfgoed en kunst - in het bijzonder immaterieel erfgoed en vooral die gewoontes en gebruiken die dreigen te verdwijnen. Documentair fotograaf, filmmaker, podcaster en journalist Lodewijk Deleu bouwt aan dit archief in de geest van Ferdinand Vanderhaeghen, Paul Otlet, Le Corbusier en Henri La Fontaine. Tijdelijk, maar voor altijd.

L’ENGAGEMENT
ikwashier.live du photographe, cinéaste, podcasteur et journaliste Lodewijk Deleu inventorie les traditions, le patrimoine culturel immatériel et l’art. Le nom “ik was hier” signifie “j’étais ici”.

THE COMMITMENT
Documentary photographer, filmmaker, podcaster and journalist Lodewijk Deleu aims with ikwashier.live an inventory of traditions, intangible cultural heritage and art. The name “ik was hier” means “I was here”.